Komşumuzun mail grubunda yazdıkları dikkat çekici. Okunmalı, istifade edilmeli anlamında paylaşmak isterim.
3+1 daireye geçtikten sonra önceki dairede yaptığımız tadilatların benzerini de yaptık, yapmaya da devam ediyorum.
Kombi, radyatör ve tesisat ile ilgili tespit ve sorunlarımı sizinle paylaşmak isterim:
3+1 ve 4+1 de dahil olmak üzere (yanılmıyorsam) tüm siteye takılan kombiler 20.000 kalorilik
Ferroli kombi. Radyatörler de öyle Ferroli marka. Radyatörlerin kalitesi konusunda -bence- bir sıkıntı yok.
Ancak radyatörlerin oda ölçülerine göre döşenmediği aşikar. Örneğin benim çalışma odası olarak kullandığım oda yaklaşık 17-20 mt. Konulan radyatör ise 50 cm . yandaki odada da durum aynı. Yatak odasında kullanılan radyatör de standart radyatörlerden farklı olarak 15 cm . kalınlığında. Salonda ise 1+1 olmak üzere 2 mt. radyatör kullanılmış.
Isınmada verim sağlamak için öncelikle radyatörleri ve kombinizi temizletmeniz ciddi fayda sağlayacaktır, 4-5 senedir kullanıldığını düşünecek olur iseniz bazı radyatörlerin tıkanmış olabileceği aklınıza gelebilir. Çıkan pisliği görünce inanamayacaksınız. Bunun bedeli 150 TL civarı.
Temizliği de yaptırdıktan sonra reglaj denilen bir ayar yaptırmanız iyi olacaktır. Ancak verimin gerçek anlamda sağlanabilmesi için;
Temizliği de yaptırdıktan sonra reglaj denilen bir ayar yaptırmanız iyi olacaktır. Ancak verimin gerçek anlamda sağlanabilmesi için;
1) Tesisatın yalıtımlı olarak radyatörlere bağlanmış olması,
2) Bağlantının da çapraz olarak yapılması şart. (Eğer radyatörünüzün uzunluğu 1 mt.den fazla ise mutlak surette şart aslında),
3) Dairenizin büyüklüğüne göre basit bir hesap yapıp radyatör uzunluğunuzun kâfi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için odanın hacmini ve pencere büyüklüğünü dikkate almanız lazım. Ben 2+1 dairede otururken ısınma ile ilgili bir sorun yaşamadım, konulan radyatörler yeterli oranda dağıtılmış, ancak 3+1'ler için bunun böyle olmadığını komşularımdan da teyit etmiş bulunuyorum.
Salondaki radyatörler yerine 1,5+1,5=3,
Çalışma ve çocuk odası için 1+1=2,
Yatak odası için ise 1,5 mt. kalın radyatör yerine 1,8 mt. radyatör kullanılmalıydı.
Yani, 7 mt.tül yerine en az 9 mt.tül radyatör kullanılmalıydı ki daire randımanlı ısınabilsin.
Bizim bu radyatörler yerine (yani alttan bağlantı yerine) üstten bağlantılı yeni radyatörlerden alıp bağlantı yaptırılabilir, ancak hem görüntü çirkin olacaktır, hem de ilave bağlantı aparatı alacaksınız demektir.
Bana kalsa müteahhit arkadaşlar buradan da ciddi tasarruf sağlamışlar :)
Daha sonra tesisatlarımız patlamasın, alttan üstten su yemeyelim istiyorsak tesisatların da elden geçmesi söz konusu. Eğer birlik olup radyatörleri değiştirelim ve tesisatın bakımını yapalım dersek topluca yaptırmak ekonomik olacaktır. Bizim radyatörleri özel olarak fabrikada üretebiliyorlar. Standart fiyat 130 TL mt.tülü.
Sadece 3+1'ler için radyatör değişimi yapılacak olsa 150 daire*1000 TL=150.000 TL ediyor. Tabii buna tesisatın yenilenmesini katmadım.
Site Yönetimimizin müteahhide açmayı düşündüğü kalemlerin arasına bu maddeyi de eklemesi yerinde olur.
Yoksa bireysel olarak ihtar çekip takip etmemiz gerekecek, aynen yalıtımla ilgili yaşadığımız sorunda olduğu gibi.
Bu da mesleğimle ilgili bir bilgilendirme; yangın poliçeniz var ise muhtemelen yapım kusurlarından ötürü doğacak hasarlar muaftır. Dolayısıyla "Amaaan, nasıl olsa yangın poliçem var, su tesisatı patlayacak olursa gelir onarırlar" diye düşünmeyin, normalde onarmazlar. Çünkü yapım kusurları istisnadır, sonra vah, tüh olmasın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder